Serveis
Massatge infantil
La pell, el primer llenguatge: un diàleg amorós, respectuós i de comunicació mútua.

La pràctica del massatge infantil AEMI ha estat un dels puntals més importants en tota la meva experiència d’ajuda a la criança. La transmissió d’aquest coneixement a mares i pares ha representat una eina molt valuosa que afavoreix el vincle, la comunicació i la coneixença profunda entre pares i fills.

La pell és l'òrgan més gran del nostre cos i el tacte és un dels sentits més desenvolupats en les criatures acabades de néixer, de manera que la pell és la connexió més important del nounat i del nadó amb el món.

En el ventre de mare has bressolat el teu nadó intrauterí, li has aportat calidesa, l’has acollit i l’has contingut durant nou mesos. Aquest estímul l’ha acompanyat durant tota la gestació i també durant el treball del part i de les contraccions. Aquesta continuïtat tàctil li resulta familiar i coneguda.

El nadó neix al món extrauterí i l’envaeix un munt de sensacions aclaparadores. Contínuament està exposat a nous estímuls (uns li provenen del seu propi cos i d’altres de l’entorn) i a experiències que el cansen, l’esgoten i el fan acumular tensió. Allibera així algunes hormones, com el cortisol, que podrien posar en risc el seu desenvolupament físic i emocional si no és degudament atès durant les situacions d’estrès. El bebè experimenta estrès, angoixa, por, solitud... però no pot generar un espai contenidor per si mateix. En proveir-li una contenció càlida, tendra i respectuosa i oferir-li moments únics de dedicació exclusiva l’ajudem a què aprengui a regular les seves emocions i a què en redueixi els efectes estressants. Aquesta contenció, que és fonamental, es transforma en protecció perquè li estem manifestant el nostre amor incondicional, l’espai que ocupa en les nostres vides i el valor que li donem a la seva existència.

L’experiència del massatge li pot retornar un espai íntim de tacte i de contacte nutrici, recuperant la connexió estreta que l’ha acompanyat des del moment de la concepció. Per a un desenvolupament saludable i harmònic la criatura necessita recuperar referents coneguts. A través del massatge la mare i el pare li podeu expressar i comunicar tot l’amor, la seguretat, la confiança i el respecte que necessita per anar-se adaptant al nou món. A mida que el nadó va creixent, li aportarà molts beneficis a nivell físic, afectiu i cognitiu.

El massatge infantil, més que una tècnica, és considerat en moltes cultures com una pràctica essencial en la criança.


Sobre AEMI-IAIM

L’AEMI (Asociación Española de Masaje Infantil) existeix des de 1994 i forma part de la IAIM (International Association of Infant Massage), fundada per Vimala Schneider (actualment McClure) en 1976 i que es convertí en la primera organització internacional sobre aquest tema. Compta amb associacions afiliades en uns 50 països, amb un creixement que continua en l’actualitat.

Tot i que el massatge infantil ha existit durant centenars d’anys en molts països de tot el món, Vimala va ser la primera persona en elaborar un programa professional amb una teoria y un enfocament únics.

L’AEMI té com a missió contribuir a la protecció de la infància, afavorint el desenvolupament de vincles afectius positius entre els pares i/o cuidadors i els infants a través del contacte físic. Mitjançant el massatge infantil es fomenten la comunicació i la nutrició afectiva en els primers anys de l’ésser humà, amb una repercussió directa en la seva salut física, psíquica i emocional durant tota la vida.


El massatge d’AEMI:
En els tallers de massatge infantil són els pares i les mares qui donen el massatge als seus fills, aprenent totes les passes necessàries. És precís remarcar que el massatge infantil no té un objectiu terapèutic: el seu objectiu principal és promoure el tacte nutritiu i el contacte afectiu.

El massatge infantil que va crear Vimala incorpora moviments de la tècnica Sueca, de la Hindú, del Ioga i de la Reflexologia.

L’expressió massatge infantil engloba un seguit de tècniques de tacte, veu i mirades que s’han entrellaçat per crear una estructura que aporta grans beneficis tant a pares i mares, o altres persones cuidadores, com als infants, estimulant i enfortint els vincles afectius i l’escolta mútua.

Aquests beneficis no es donen només en l’àmbit fisiològic, sinó que arriben més enllà, allà on les fibres sensibles del sistema emocional són estimulades i enfortides per a generar un marc de confiança, de seguretat i d’acceptació amorosa que afavorirà un creixement més equilibrat en tots els àmbits de la persona.

Aquesta tècnica subtil, tendra i agradable, ens permet comunicar d’una manera intensa amb el món corporal i emocional del petit. És l’art de la comunicació a través de les mirades, dels somriures, del contacte, del joc, de les paraules... que ens apropen a cada bebè tan únic.

El bebè ens ofereix el regal del somriure, dels sons, dels moviments de braços, de cames, de tot el cos... que expressen el seu benestar. És un temps de màxima qualitat per a tots dos, ambdós surten altament beneficiats.


Alguns dels beneficis que aporta el massatge infantil són:

Per al bebè:
 • Enforteix el seu sistema immunològic.
 • Beneficia al sistema digestiu. Ajuda a calmar els còlics.
 • Contribueix a desenvolupar el sistema respiratori. Equilibra els nivells d’oxigen.
 • Afavoreix el sistema circulatori.
 • Potencia el desenvolupament del seu sistema neurològic. Facilita el procés de mielinització.
 • Afavoreix el sistema endocrí. Redueix les hormones responsables de l’estrès.
 • Beneficia al sistema muscular. El massatge té un efecte relaxant i tonificant de la musculatura.
 • Els ensenya a relaxar-se. Facilita un son més llarg i de major qualitat.
 • Els ajuda a conèixer el seu propi cos. Facilita la integració del seu esquema corporal.
 • Contribueix a augmentar la seva autoestima.
 • Proporciona seguretat.
 • Reforça els vincles afectius.
 • Fomenta la comunicació amb l’exterior.
 • Ajuda a alliberar les tensions, tant físiques como emocionals.
 • Facilita l’expressió dels seus sentiments, oferint-li suport i contenció.

Per a qui dóna el massatge:
 • Proporciona una excel·lent forma de comunicar-se amb el bebè.
 • Permet detectar i respondre eficaçment als missatges no verbals del bebè. Fomenta la interacció.
 • Reforça l’instint i la intuïció.
 • Atorga autoconfiança i eleva l’autoestima.
 • Concedeix un valuós temps centrat en els fills.
 • Compensa les absències dels pares i les carències de la separació.
 • Ajuda a relaxar-se.
 • Representa un espai i un temps de diversió molt positius.
 • Desenvolupa les habilitats per a ajudar els seus fills en el futur.
 • Afavoreix la consolidació de lligams familiars. Estreny els vincles positius.


Més informació: http://www.masajeinfantil.es
AEMI, Asociación Española de Masaje InfantilMontse Verge i Vallès   651 644 294   lilula@montseverge.cat