Serveis
Tractament dels còlics del lactant

Els còlics del lactant, una experiència dolorosa

En la meva experiència de 10 anys d’Espai Nadó i d’Espai Familiar acompanyant en la criança i l’educació famílies amb criatures petites, i específicament amb nounats, em vaig trobar sovint nadons afectats del  “còlic del lactant”. Aquesta situació em va dur a plantejar-me la necessitat de buscar alternatives per tal d’aportar consol i cura a les criatures.

El meu interès en aquells moments, va ser especialitzar-me en una eina terapèutica que pogués complementar la medicina tradicional. Un cop diagnosticada aquesta afecció hi havia molt poques opcions d’ajuda i sovint no en quedava altra que esperar que la criatura superés els tres o quatre mesos d’edat i els còlics remetessin.

L’aprenentatge i l’experiència amb el Mètode Rubio van significar l’inici d’una nova i extensa vessant formativa. Una nova manera d’atendre, de tractar i de calmar les dificultats, les necessitats, els malestars... de les criatures i de la seva família. Un fillet afectat de còlics és una experiència molt dolorosa per a ell i també per als seus pares i per al seu entorn.


El Mètode Rubio

El Mètode Rubio és una teràpia manual, amb la qual s’harmonitza, es relaxa i es fan més elàstics tant l’intestí com el sistema fascial de l’aparell digestiu del lactant.

És un treball manual suau, tendre i delicat d’elastificació de tot l’aparell digestiu. Es tracta el nadó quan es troba relaxat, i sempre acompanyat dels seus pares.

Es realitza a través de lleugeres pressions amb els dits en l’abdomen del nadó, escoltant i esperant la resposta del cos. Es comença des de la zona més superficial fins a la més profunda, i s’avança progressivament per capes, segons ens vagi permetent, fins a aconseguir la relaxació i l’elastificació total de l’intestí.

D’aquesta manera aconseguim activar el trànsit intestinal i el moviment peristàltic i facilitem el funcionament correcte de l’intestí, eliminant la tensió i disminuint les possibles retencions fins a la desaparició de les molèsties que provoquen el còlic del lactant.  
El tractament es realitza, per norma general, en dues etapes: la primera elastificant la zona més externa, i la segona, de 4 a 7 dies després, sobre la zona més profunda. És així que actuem tant en el contingut com en el contenidor.

Aquest treball millora totes les funcions relacionades amb l’alimentació, l’assimilació i l’eliminació de residus en el nadó, i aconsegueix un augment del benestar general, ja que millora el temps de son i el descans.

Mes informaciĂł: MĂ©todo Rubio http://www.tusterapias.es


IntegraciĂł de terĂ pies

A mida que m’endinsava més i més en el tractament dels còlics del lactant, m’adonava que el còlic que patien les criatures sovint era un símptoma d’alguna altra cosa. Tot i la importància de tractar el símptoma per tal de baixar la inflamació dels teixits i alleujar el malestar, calia remuntar-se a l’origen que el produïa per tal d’alliberar-lo en profunditat. La Teràpia Craneosacral Biodinàmica em va oferir les eines, i la formació Pediatria en l’àmbit de Biodinàmica Craneosacral i la Teràpia Prenatal i Perinatal, em va aportar un nou aprofundiment en aquestes etapes. Un cop acabada aquesta formació, vaig iniciar-me en la formació en Osteopatia infantil.

Sento que una teràpia complementa l’altra i que la combinació entre totes elles possibilita un procés terapèutic molt complert.


Veure, TerĂ pia Craneosacral BiodinĂ mica

Veure,  Pediatria en l’àmbit de Biodinàmica Craneosacral i la Teràpia Prenatal, Perinatal, Postnatal

Montse Verge i Vallčs   651 644 294   lilula@montseverge.cat